Un PC (sau un calculator personal) sau mai bine zis o unitate centrala este pur si simplu o unitate in sistem informatic ce contine o serie de componente ce va ajuta pe voi sa va organizati informatiile dorite sau sa va prelucrati timpul intr-un mod placut sau constructiv.
Un calculator, dupa cum spuneam este format dintr-o serie de componente, acelea fiind: placa de baza, placa video, placa de sunet, placa de retea, suport/placa USB, CD/DVD rom, unitate de discheta (floppy disk – din alte vremuri de mult apuse), tastatura, mouse – cam astea ar fi componentele principale ce ar trebui sa aiba un calculator ca sa se numeasca asa.
Sa le luam pe rand si sa vi le explic in termeni normali, pe intelesul tuturor:
- Placa de baza este componenta principala a unui calculator. Pe ea (in sloturile sale) sunt introduse restul placilor aditionale. Si mai pe intelesul vostru – este o placa hardware complexă, pe care sunt montate toate celelalte componente hardware ale unui calculator. Fara o placa de baza nu ar exista cuvantul: calculator.
- Placa video este componenta care se ocupa de tot ceea ce inseamna “grafica” (imagine, ferestre, interfata, etc…) – asta insemnand de la afisarea ferestrelor si a continutului lor si a tot ceea ce “misca” si ceea ce vedeti pe monitor pana la prelucrarea datelor foarte complexe: gen jocuri, etc. Deci, tot ceea ce vedeti voi in parametri normali, marime imagine, etc, toata informatia vizuala este preluata de placa video.
- Placa de sunet sau placa audio este componenta sistemului care se ocupa cu tot ceea ce inseamna sunet, de la mesajele sonore ale windowsului, pana la muzica si efectele din jocuri.
- Placa de retea este componenta ce permite interconectarea calculatoarelor sau/si permite conectarea la Internet. Fara o placa de retea nu exista conexiune la un alt calculator sau la Internet – fara ea nu poti sa vizitezi un site precum reparatii-calculatoare.net atunci cand se strica PC-ul si ai nevoie de un specialist.
- USB sau Universal Serial Bus – este o componenta ce permite conectarea la un calculator urmatoarele: mouse usb, tastatura usb, imprimanta, scanner, camera digitala, stick (unitati flash disk), etc. Cred ca ati prins ideea ce inseamna usb si ce face.
- CD/DVD cred ca stie toata lumea ce este. In caz ca nu, va zic eu: este unitatea ce permite citirea informatiilor de pe CD/DVD. Mai simplu de atat, nu cred ca va pot explica. Si totusi traim intr-un secol al tehnologiei ! daca inca nu stii ce e ala DVD sau CD / apuca-te de alta meserie si lasa calculatorul.
- Mouse & Tastatura – nu-mi spune ca nu stii ce sunt, ca doar le folosesti zi de zi (presupun) – asa ca nu ma voi obosi sa iti explic prea multe. Sunt doua componente hardware care: una iti permite sa scrii (asta fiind tastatura), adica sa introduci cifre si litere (poate si alte simboluri) SI mouse-ul: ghici ce face
Acestea sunt componentele principale si primare care formeaza un calculator personal. Sper ca v-am fost de folos si v-am ajutat sa faceti primul pas in lumea tehnologiei !