Wed. Apr 17th, 2024

Sunt putine persoane carora sa nu le fie frica de dentist sau care nu devin agitati numai la intrarea intr-un cabinet de stomatologie. Poate au avut experiente neplacute in trecut, sau poate pur si simplu sufera de anxietate in ceea ce priveste vizita la dentist. Aceasta teama de dentist (sau dentofobie) este o problema din ce in ce mai des intalnita, si determina multi oameni sa amane vizitele pana cand situatia se agraveaza.  Din fericire, exista multe cabinete de stomatologie moderne care au proceduri variate si nedureroase. Important este sa gasesti un dentist bun care sa iti inspire incredere si sa dea dovada de profesionalism.

stomatologie

Alegerea unui dentist nou este o alegere foarte importanta, atat pentru tine cat si pentru familia ta. Majoritatea ne bazam pe recomandari de la familie sau prieteni apropiati sau pe baza cautarilor online. Daca ei au fost multumiti cu siguranta iti vor recomanda si tie un anumit cabinet de stomatologie. Cu toate acestea, nevoile si dorintele altora nu se potrivesc tot timpul cu nevoile tale, iar uneori este greu sa iti dai seama de pe un website de calitatea serviciilor prestate. Poate ca nu exista o reteta perfecta, insa exista destule indicii care sa ne ajute sa gasim dentistul potrivit.

Primul pas ar fi sa stabilim asteptarile de baza pe care le avem de la un cabinet stomatologic. Poate este important sa fie cat mai aproape de casa, de scoala sau de locul de munca. Bunaoara, este mult mai usor sa gestionezi programarile cand cabinetul doctorului este foarte aproape de casa.

Un alt criteriu este legat de nevoile speciale pe care poti sa le ai tu sau un membru al familiei. Poate ai nevoie de un doctor care este specializat in stomatologie pediatrica, sau poate cauti cabinete  adaptate pentru persoane cu dizabilitati. Un alt criteriu poate sa fie apartenenta cabinetului de stomatologie la o retea de profesionisti din domeniu. Toti medicii stomatologi si medicii dentisti din Romania care vor sa exercite profesia sunt obligati prin lege sa devina membri ai Colegiului Medicilor Dentisti din Romania. Apartenenta la o retea de profesionisti recunoscuta  poate oferi o anumita siguranta ca medicii dentisti din respectivul cabinet desfasoara procedee care sunt in conformitate cu anumite standarde de calitate si profesionalism.

Prima vizita la noul medic stomatolog este foarte importanta. In esenta, trebuie exprimate temerile sau intrebarile pe care le aveti,  istoricul medical al sanatatii orale, inclusiv informatii cu privire la orice boli sau afectiuni pe care le aveti, precum si medicamente pe care le luati. Este foarte important sa fiti bine informat inainte de a lua o decizie in ceea ce priveste un tratament stomatologic.

Un alt factor important este modul in care este amenajat cabinetul. Acesta trebuie sa fie dotat cu aparatura de specialitate adecvata, sa fie intretinut in conditii stricte de igiena, sa se respecte masurile minime de protectie (manusi noi pentru fiecare pacient, halat, masca, truse si instrumente sterilizate si desfacute in fata pacientului). Sala de asteptare poate oferi multe indicii valoroase: daca sunt multi pacienti care asteapta, sunt sanse destul de mari ca programarile sa nu fie respectate, iar acest lucru poate avea repercursiuni negative, mai ales pentru cineva care are un program foarte incarcat.

Un dentist bun  trebuie sa includa in cadrul consultatiei si sfaturi despre mentinerea unei igiene orale bune. Prevenirea problemelor este mult mai eficienta decat tratarea lor. Doctorul trebuie sa explice cum trebuie sa se realizeze corect periajul dentar, si care sunt cele mai potrivite produse pentru nevoile pacientului. Astfel, rezultatul pe termen lung va fi mult mai bun.

 Un cabinet de stomatologie profesionist va avea intodeauna personal bine pregatit, amabil, care se va ocupa de pacienti cu grija si respect, venind in intampinarea nevoilor de sanatate dentara ale pacientilor, dar si in intampinarea nevoilor emotionale.

Urzici cu orez
Lumanarile decorative pentru petrecerea nuntii tale

By Alin

One thought on “Cum alegi un cabinet de stomatologie de calitate?”
  1. Sunt punctate foarte bine cateva aspecte care ajuta rapid la identificarea unui cabinet de calitate. Bineinteles, daca cabinetul arata bine si personalul este primitor nu este o garantie ca doctorul este cel mai bun in bransa sa, insa sunt sanse foarte mari in aceasta directie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *