Sun. Sep 8th, 2024

Un aparat aerosoli cu ultrasunete este un dispozitiv portabil, de dimensiune redusa care utilizeaza undele cu ultrasunete pentru a descompune particulele lichide in particule gazoase care pot fi inhalate cu usurinta. Pacienții care au astm, pneumonie, bronsita cronica, emfizem sau alte afectiuni cronice, folosesc acest aparat pentru a-si administra medicamentele. In timp ce alte dispozitive pot transforma medicamentul intr-o forma gazoasa, acest aparat transforma medicamentele in forma gazoasa cu particule mult mai mici care pot ajunge mult mai adanc in plămânii pacientului, vindecarea fiind mult mai rapida.

Cum functioneaza?

Un aparat aerosoli cu ultrasunete utilizeaza o sursa de curent pentru a crea o serie de unde sonore cu ultrasunete. Aceste unde sonore descompun lichidul in particule minuscule, astfel incat sa devina vapori. Un ventilator propulseaza apoi vaporii in cavitatea bucala a pacientului.

Avantajele utilizarii unui astfel de dispozitiv

Aceste aparate sunt foarte bune pentru tratarea bolilor cronice ale respiratiei, si pot imbunatati dramatic starea de sanatate a pacientului care utilizeaza un astfel de aparat. Sunt silentioase, portabile, usor de curatat si pot ameliora starea pacientului in cateva momente. Sesiunile de inhalare sunt rapide si nedureroase, si in general dureaza intre 5 si 7 minute pentru a obtine efectul dorit. Alimentat la capacitate maxima, aparatul poate sustine 6 sau 7 sesiuni inainte de a fi nevoie de inlocuirea bateriilor. Aparatul nu utilizeaza caldura sau alti factori externi care sa afecteze calitatea medicamentelor.

Dezavantaje

In timp ce aparatele aerosoli cu ultrasunete sunt foarte utile pentru pacienti, acestea pot fi periculoase deoarece aparatele descompun in particule mici  microorganisme, praf si alte materiale daunatoare, care pot fi ingerate cu usurinta de catre pacient.

Aceste dispozitive se gasesc pe piata in mai multe modele – nebulizatoare, inhalatoare presurizate cu doze masurate sau cu pulbere uscata – si detin o multime de functii, insa cel mai important este sa se plieze pe nevoile pacientului.

O alta tipologie a aparatelor cu aerosoli le imparte in aparate cu compresor si  aparate cu ultrasunetele. Aceasta clasificare este in functie de modalitatea de functionare a aparatului. Modelele cu ultrasunete sunt silentioase, mai usoare si folosesc un cristal piezoelectric ce produce o oscilatie cu ajutorul careia medicamentul este transformat in aerosoli. Aparatele cu compresor – piston sunt mai galagioase fata de cele cu ultrasunete, si pot fi deranjante pentru pacientii mai sensibili. Acestea folosesc un compresor pentru a livra aerul in tancul pentru medicament. Majoritatea persoanelor opteaza pentru un aparat aerosoli cu ultrasunete intrucat este mai modern, usor si mic, iar in timpul utilizariii nu scoate sunete care ar putea deranja pacientul.

Pretul pentru un aparat aerosoli cu ultrasunete porneste de la 100 lei, iar in functie de marca si performante depaseste 300 lei.

Dupa fiecare utilizare este indicat a a se spala partile aparatului – furtunul, mastile, piesele de gura si nas cu o solutie de apa calda si detergent – si apoi sa fie clatite cu apa fierbinte, dupa care lasate la uscat. Dezinfectarea: tancul de medicamente, piesa de gura sau alte parti componente se dezinfecteaza dupa ultimul tratament al zilei cu solutie de dezinfectat ce se gaseste in comert. Filtrele de aer trebuie curatate cu grija deoarece filtrul de aer are rolul de a retine impuritatile din atmosfera, astfel incat ele sa nu fie inhalate in timpul tratamentului. Odata la 2-3 luni se verifica filtrul de aer si se schimba daca se constata ca este murdar.

Pentru a evita orice incident neplacut in timpul intretinerii este important sa consulti manualul de utilizare pus la dispozitie pentru aparatul aerosoli cu ultrasunete.

Cum alegi o firma cand se strica masina de spalat rufe?
Top 3 greseli de incepatori in reparatiile de electrocasnice

By Alin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *