Iti permiti sa ignori 7 milioane de utilizatori de Facebook ? Acesta este numarul aproximativ de utilizatori in Romania, un numar aflat in crestere lenta dar sigura. Am mentionat Facebook pentru ca este cea mai populara platforma de social media din tara.
Statisticile arata ca utilizatorii de Internet petrec in medie mai mult timp pe site-urile de social media decat pe orice website. Care ar fi ideea ? Ca website-ul tau sa fie prezent pe social media, si acea pagina sa directioneze utilizatorii catre site. Pentru ca atunci cand studiaza o companie pe site, utilizatorii social media cauta site-ul acelei companii.
Sa ne intelegem: cei de pe Facebook sunt acolo sa socializeze. Companiile pot castiga trafic si utilizatori facand exact acest lucru: sa socializeze. Asadar, compania ta trebuie sa implementeze o strategie de socializare online.
Ce retele sunt recomandate ? Facebook, deoarece este cea mai utilizata platforma. Google+, deoarece castiga teren si ajuta site-ul afacerii tale sa fie mai vizibil in motorul de cautare Google. Youtube, deoarece continutul video atrage foarte mult si poate aduce usor trafic pe site-ul tau. In functie de strategia de promovare, pot fi utilizate si alte retele (StumbleUpon, Delicious, Pinterest,etc).
Ce trebuie sa faci?
- Stabileste strategia pe care vei merge. In cazul Facebook, exista modalitati multiple de promovare. Fie adopti partea de activism (management pagina, calendar postari, update status, update fotografii), fie pe cea de anunturi platite (format reclama, editare poze, continut reclama), sau, de ce nu, amandoua traseele.
- Deschidere si optimizare conturi Social Media. Creeaza conturile afacerii tale pe canalele sociale dorite. Optimizeaza datele de baza ale conturilor si defineste administratorii acestora.
- Stabileste un calendar editorial. Indiferent pe care din caile de promovare pe social media pe care vei merge, va trebui sa elaborezi un calendar al postarilor. Ia in considerare sarbatorile legale, anumite sarbatori internationale si anumite date si stiri relevante din industria ta.
Beneficii aduse de prezenta in Social Media
- Este tipul preferat de interactiune al utilizatorilor de Internet. Asa cum ii spune si numele, acest tip de mediu de comunicare este SOCIAL. Oamenii vor socializa pe canalele social media ale magazinului tau. Pentru faptul ca interactionezi cu ei, le raspunzi la intrebari, ii ajuti si le oferi valoare, potentialii tai clienti vor fi mai inclinati sa duca interactiunea mai departe, sa fie mai receptivi la comunicarile tale si eventual sa cumpere produsele tale.
- Dai o “atingere umana” magazinului tau online. Oamenii se asociaza cu alti oameni, nu cu afaceri sau institutii. Prin prezenta magazinului tau in social media, clientii tai vor simti un pic mai mult ca au de-a face cu oameni aflati in spatele afacerii tale, nu cu o institutie impersonala. De asemenea, prin natura mediului de comunicare, pot afla si alti potentiali clienti de ofertele tale.
- Poti targeta mai usor promotiile sau anumite tipuri de continut. Un client sau fan implicat in socializarea online cu magazinul tau are sanse mai mare sa revina catre acel magazin si sa mai faca o achizitie. De asemenea, poate recomanda anumite produse care i-au placut sau iti poate trimite un testimonial.