Rar gasiti un copil caruia sa nu ii placa leaganele, si majoritatea parintilor considera ca singurul beneficiu al acestora este faptul ca sunt distractive. Dar de asemenea exista si anumite avantaje neurologice aduse de leganatul din curtea din spate, beneficii de care multi oameni nu sunt constienti.
Ajuta la somn
Este adevarat. Studiile au aratat ca un copil care se leagana in mod regulat are un somn mai bun deoarece miscarea indusa de leagan ajuta la echilibrarea activitatii neurologice din creier . Stiti acele ganduri haotice pe care le aveti atunci cand sunteti intins in pat si aveti insomnie, uitandu-va la ceas? Si copiilor li se poate intampla acelasi lucru. Dar ei nu au perceptia logica pentru a-i ajuta sa ramana intinsi. Atunci cand conexiunile neuronale au scapat de sub control, somnul are de suferit. Miscarea de inainte si inapoi si miscarea de rotire ajuta la linistirea creierelor micutilor.
Ajuta copii cu problemele senzoriale
Problemele senzoriale exista intr-o varietate larga, dar de obicei, acestea sunt intalnite la copiii mici si prescolari, facand parte din tiparele dezvoltarii. Anumitor copii nu le place sa aiba sosete in picioare. Anumitor tipuri de copii nu le place atunci cand sunt atinsi pe piele de diverse articole de imbracaminte. Unii copii sunt sensibili la caldura/frig, iar sunetele puternice sunt o mare problema pentru altii. Cu cat inaintam in varsta, aceste probleme raman in urma noastra. Leganatul ajuta la echilibrarea sistemului copiilor. Nu face ca aceste probleme sa dispara, dar ii ajuta sa se calmeze si sa se focuseze mai putin pe chestiile care ii deranjeaza.
Autism/Asperger
Este bine stiut faptul ca leganatul o data pe zi face parte din terapia pentru copiii care sufera de boli din spectrul Autism/Asperger. Multi parinti cu copiii suferind de aceasta boala/acest sindrom au leagane si in casa si in aer liber pentru a beneficia de leganatul de noapte, dar si atunci cand exista conditii meteorologice nefavorabile.
Copiii care au autism sau sindromul Asperger pot beneficia de asemenea de miscarea linistitoare a unui set de leagane. Modelele atipice de leganat au deseori extra beneficii pentru acesti micuti. Incercati miscarea dintr-o parte in alta, intins pe burta, miscarea rotitoare. Observati cum reactioneaza si daca pare ca acestia sunt incantati, continuati cu aceste metode linistitoare pentru a-i ajuta sa se calmeze.
In mare, beneficiile leganatului nu se rezuma doar la distractie – leganatul ajuta la aducerea in echilibru a creierului, ajuta la calmare, la linistire, si este ca o meditatie sau yoga pentru copii.
Faceti din leganat o parte din rutina zilnica a copilului dumneavoastra
Asadar, daca aveti un copil supraactiv/hyperactiv/dezorganizat, incercati sa adaugati o activitate de leagan in rutina zilnica si observati cum acesta se va calma. Cel mai bine dintre toate, aceasta activitate distractiva poate fi practicata chiar in leaganul din curtea din spate. Chiar si adultii pot incerca asta! Dupa o zi stresanta la munca, incercati sa va leganati langa copilul dumneavoastra. Ar putea fi chiar ceea ce v-a recomandat doctorul!