Wed. Apr 17th, 2024

Afacerile din domeniul localurilor ofera spatii flexibile pentru o arie larga de evenimente, iar printre clientii acestora sunt inclusi deseori alte afaceri si membrii obisnuiti ai societatii. In functie de dimensiuni si compunere, un local poate gazdui spectacole muzicale, nunti, targuri vintage sau evenimente sportive. Proprietarii acestora  pot planifica evenimente de piata si gazduire de diferite activitati, sau pot inchiria spatiul catre terti organizatori de evenimente. Numeroasele tipuri de localuri fac din asta o industrie diversificata, dar cateva cerinte pentru operarea unui local sunt comune. Intelegerea modului de infiintare si operare a unui local te poate ajuta sa reusesti pe aceasta piata competitiva.

Local pentru evenimente

Deschiderea unei astfel de afaceri

Inainte de a putea deschide oficial usile localului, este nevoie de obtinerea multor avize si licente de functionare. Orice local ce va avea in meniu bauturi alcoolice, spre exemplu, va trebui sa obtina o licenta in acest sens. Locatiile de concerte necesita avize speciale, specificand capacitatea maxima de persoane si ora la care vor trebui sa inchida. Afacerile in acest domeniu necesita un capital de investitii substantial in echipamente de sunet, lumini si securitate. Daca va intereseaza sa deschideti o sala pentru nunti, trebuie sa aveti pregatite parteneriate cu florarii, firme de aranjamente florale, organizatori de nunti, fotografi, firme de catering si asa mai departe. Multe localuri inchiriaza sau cumpara cladiri existente, in timp ce altii aleg sa le construiasca.  Fiecare abordare necesita imprumuturi consistente la banci sau investitori din exterior.

Sala pentru nunti

Desfasurarea evenimentelor

Localurile trebuie sa angajeze personal suficient inaintea zilei deschiderii, iar diferitele tipuri de localuri au nevoi diferite in ceea ce priveste personalul. Localurile de concert, spre exemplu, au nevoie de personal de securitate, barmani, ingineri de sunet si lumina, agenti de rezervari, chiar si personal de bucatarie. Stocurile de mancare si bautura trebuie sa fie in permanenta pline pentru a asigura o aprovizionare corecta. Parteneriatul cu organizatorii de evenimente necesita o balanta a responsabilitatilor intre angajatii localului si organizatorii externi. Staff-ul localului ar putea fi responsabil pentru verificarea biletelor la intrare, in timp ce angajatii organizatorului de evenimente vor fi responsabili de  divertisment. Fiecare eveniment va veni cu provocarile lui ce trebuiesc depasite, cum ar fi intampinarea unor probleme la sunet, asadar flexibilitatea si abilitatile tehnice sunt necesare.

Spatiu pentru concerte

Promovarea evenimentului

Localurile trebuie sa isi promoveze serviciile pentru fiecare eveniment pe care il gazduiesc. Daca un local este gazda propriilor evenimente, promoterii angajati trebuie sa creeze si sa plaseze articole publicitare la posturile de radio, in ziare si pe website-urile de evenimente locale, putandu-se folosi si de pliante, postere si social media pentru a atrage audienta locala. Daca un local inchiriaza spatiul pentru un organizator de evenimente si promoter, poate afisa materiale publicitare la sediul acestuia, listarea evenimentelor ce urmeaza pe website-ul propriu si promovarea prin social media.

Promovare evenimente

Probleme legale

Proprietarii de localuri trebuie sa se asigure ca evenimentele gazduite sunt conforme legilor in vigoare in ceea ce priveste tulburarea linistii publice, vanzarile de alcool, capacitatea maxima si alte elemente de securitate, sau vor risca amenzi usturatoare. Incalcarile majore, cum ar fi vanzarea de alcool catre minori, pot duce la retragerea licentei de functionare a localului. Localurile trebuie sa se supuna inspectorilor situatiilor de urgenta pentru a se asigura ca nu sunt incalcate reguli de functionare ale cladirilor, si ca iesirile de urgenta sunt marcate corespunzator si nu sunt obstructionate. Inspectorii vor verifica si eventualele surse de incendiu ce pot afecta localul si vecinii acestuia.

Cum sa ai un corp sanatos si frumos
Cum sa pornesti o afacere cu un magazine online

By Alin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *