Instalarea unui raft metalic este o modalitate foarte buna de a obtine un spatiu de depozitare pe peretii casei tale. In ciuda stilului lui simplu, un astfel de raft se poate dovedi o solutie foarte simpla pentru a acorda o utilizare suplimentara peretilor si pentru a-i decora. Desi este destul de greu sa faci gauri intr-un perete de rigips pentru a putea instala rafturile, nimic nu este complicat daca te inarmezi cu rabdare, informatii si echipamentele potrivite. In cele ce urmeaza iti voi da toate informatiile pe care trebui sa le stii inainte de a incepe sa dai gauri si sa instalezi suporturile pentru rafturi. Sa pornim deci!
Pasul 1 – Planifica din timp unde va fi plasat suportul
Din pacate, un perete din rigips nu este facut din cele mai rezistente si calitative materiale. Din acest motiv, nu este suficient de puternic pentru a sustine greutatea unui raft metalic. Cu toate acestea, exista instrumente si strategii pe care le poti utiliza pentru a contracara slabiciunea unui astfel de perete.
O strategie foarte simpla pe care o poti aplica pentru a intari prinderea suporturilor de rafturi este sa le prinzi de capriorul din lemn, nu direct de perete. Verifica planurile casei pentru a-ti da seama unde se afla acestia si daca se potrivesc cu ce iti doresti tu. Daca nu ai planurile casei, poti cumpara un aparat care detecteaza acesti stalpi, insa nu iti recomand sa investesti prea multi bani in acest aparat.
Pasul 2 – Cum sa iei masuratori
Odata ce ai gasit unde se afla capriorii si ai hotarat unde vei instala raftul, poti incepe sa detaliezi planul tau. Foloseste un boloboc pentru a desena usor, cu creionul, o linie paralela cu solul pe perete. Aliniaza unul dintre suporturile pe care are ai de gand sa le folosesti cu acesta linie si marcheaza locurile unde intentionez sa il plasezi. Aliniaza suporturile cu capriorii daca iti este la indemana, dar daca nu se poate sau nu i-ai gasit, nu e nicio problema.
Pasul 3 – Atasarea suporturilor
Cand incepi atasarea suporturilor, incepe cu cele pe care nu vei mai putea sa le pozitionezi mai tarziu. Pentru acestea va trebui sa folosesti dibluri pe langa suruburile obisnuite pe care le utilizezi. Ia un suport si pune-l pe perete acolo unde vrei sa il pozitionezi, insemneaza locul in care se afla gaurile, iar apoi foloseste un burghiu electric pentru a insera diblurile si suruburile in perete. Fixeaza suportul pe perete folosind suruburile proaspat instalate, insa nu strange prea strans, deoarece altfel nu vei mai putea sa repara eventualele greseli. Repeta acest proces pentru fiecare suport de raft metalic.
Pasul 4 – Regleaza suporturile
Verifica inca o data, cu mare atentie, fiecare masuratoare, semn si gaura pe care ai facut-o. Poti folosi din nou bolobocul pentru a te asigura ca totul este aliniat si ca nu vor cadea obiectele de pe raftul metalic pe care ai de gand sa il instalezi. In cazul in care acestea trec de inspectie, mergi mai departe si instaleaza si rafturile, insa daca nu, este momentul sa faci corectii. Dupa cum spuneam mai devreme, o mica eroare a calculelor si masuratorilor, iar raftul pe care te-ai chinuit sa il instalezi este inutilizabil.
Pasul 5 – Fixarea suporturilor si a rafturilor
Dupa ce esti sigur ca totul este plasat corect, nu iti mai ramane decat sa instalezi acel raft metalic sau rafturi pe suporturile pe care le-ai pus si sa te bucuri de noul spatiu de depozitare.