Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia se numără printre cele mai importante instituții muzeale din România, atât din punct de vedere al patrimoniului, cât și al prestigiului științific. De asemenea, instituția este una dintre cele mai importante locații din România unde poți găsi informații și exponate istorice aflate în strânsă legătură cu Marea Unire de la 1918. Muzeul din Alba Iulia a fost inaugurat în 1888, la inițiativa Societății de istorie, arheologie și științele naturii din Comitatul Alba Inferioară. În 1929, a fost organizat ca Muzeu al Unirii, iar în 1992 a devenit Muzeul Național al Unirii, fiind subordonat direct Ministerului Culturii. Muzeul Național al Unirii deține două clădiri cu valoare de monument istoric, și anume:
Clădirea “Babilon”
Găzduiește cea mai mare parte a colecției Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia și a fost construita intre anii 1851-1853, urmând o arhitectură romantică. Fiind formată din aproximativ 100 de camere, clădirea a fost folosită inițial ca pavilion de locuințe pentru ofițeri. Ulterior, în 1967 – 1968, a fost reamenajată ca spațiu muzeal.
Sala Unirii
A fost construită între 1898 – 1900, având inițial destinația de cazinou militar. Sala Unirii este locul în care, la 1918, s-a hotărât şi semnat Actul Unirii Transilvaniei cu România. Expoziţia de bază cuprinde cele 6 volume ce conţin credenţionalele şi telegramele originale de susţinere a Unirii, o parte din steagurile delegaților veniți, biroul avocatului Aurel Lazăr la care s-a semnat (la 12 octombrie 1918 – Oradea), Declaraţia de Autodeterminare a Românilor din Transilvania, dar și aparatul de fotografiat al lui Samoilă Mârza. De asemenea, Sala Unirii găzduieşte şi Expoziţia Etnografică.
Colecții
Muzeul Unirii este o locație din Alba Iulia unde poți admira nenumărate obiecte de patrimoniu, cărți, obiecte antice și multe alte exponate. Astfel, colecţiile muzeului numără circa 200.000 de obiecte de patrimoniu, iar biblioteca sa deţine în jur de 70.000 de volume. În linii mari, forma actuală a expoziției de bază datează din 1975 și prezintă publicului arheologie preistorică (ceramică, unelte și arme din piatră și bronz, fier), dacică -provenind de la cetățile Craiva, Cugir și Căpâlna (ceramică, monumente, arme și podoabe din fier, unelte etc.), romană – provenind din marele centru urban Apulum (monumente epigrafice, sculpturale, numismatică, lucerne, vase ceramice etc.), medievală (ceramică, bijuterii și obiecte din aur, argint și bronz).
De asemenea, expoziția cuprinde obiecte istorice, precum documente și fotografii legate de Revoluția de la 1848, Memorandum sau Unirea de la 1 Decembrie 1918, cărți vechi, numismatică, dar și alte exponate periodice (cărți, colecții de etnografie și artă populară).
În timpul Primului Război Mondial, o parte a colecției a fost furată sau risipită. De asemenea, după cel de-al Doilea Război Mondial, odată cu instaurarea dictaturii comuniste, la conducerea muzeului ajung figuri obscure, urmărindu-se astfel principiul atiintelectualist, promovat de comuniști până la sfârșitul dictaturii, în decembrie 1989. Totodată, accentuarea cultului personalității lui Nicolae Ceaușescu, începând cu anii 80, va marca iremediabil și destinul muzeului.
Astfel, în 1987, mai multe cadre ale Muzeului de Istorie al P.C.R. (Partidului Comunist Român) și ale Consiliului Culturii și Educației Socialiste au pornit o revizuire ideologică radicală a expoziției. După 1989, expoziția a putut fi doar parțial refăcută Muzeul editează anual publicaţia „Apvlvm. Acta Musei Apulensis”, iar din 1994 a început publicarea seriei de specialitate „Bibliotecha Musei Apulensis”.
Așadar, dacă ești pasionat de istorie și cultură, Muzeul Național al Unirii este una dintre cele mai importante locații din Alba Iulia de unde poți afla cele mai importante detalii despre Unirea de la 1 Decembrie 1918 și nu numai. Expoziția impresionantă a Muzeului acoperă într-o mare măsură și multe alte aspecte din istoria poporului nostru.