Greselile sunt parte a procesului de invatare, insa greselile comise la locul de munca pot costa mult. Un tehnician care repara electrocasnice isi poate permite doar un numar limitat de greseli inainte sa ramana fara clienti sau fara locul de munca. Vrem sa va ajutam sa evitati acest lucru, asa ca va prezentam in continuare cele mai des intalnite greseli de incepatori la care trebuie sa fiti atenti.
Nu sunteti incepator? Atunci e si mai grav atunci cand va purtati astfel. Fiti sinceri – ati facut vreodata aceste greseli?
1. Nu verificati reclamatia clientului
Aceasta este o greseala clasica. Chiar si veteranii experimentati uneori se avanta in reparatii fara a verifica intai problema inaintata de client, ne spun cei de la website-ul reparatii-electrocasnice.net. Acest lucru inseamna sa ascultati intai descrierea clientului referitor la modul in care folosea aparatul, pentru a vedea/auzi/masura ce se intampla cu adevarat.
Sunt cateva lucruri care va vor face sa va dati o palma peste cap si sa exclamati cu surprindere, de exemplu atunci cand ati petrecut o ora dezmembrand un aparat si facand masuratori electrice, doar ca sa va dati seama ca v-a scapat ceva evident de la bun inceput – sau ca nu ati avut informatiile necesare pentru a trage o concluzie adecvata.
O greseala comuna este a nu masura temperatura in ambele compartimente ale frigiderului inainte de a incepe orice altceva, indiferent de problema initiala reclamata de client! Faptul ca clientul spune ca e “cald” poate insemna multe lucruri. Temperaturile compartimentelor spun povestea pe care tehnicianul trebuie sa o cunoasca. Temperatura congelatorului trebuie sa fie in jurul a -17 grade Celsius. Daca aveti de a face cu un congelator cu o temperatura de -12 grade Celsius sau mai mult atunci cand verificati prima oara termperaturile, trebuie sa aflati de ce inainte de a face orice altceva.
2. Diagnosticarea problemei pe baza unui test ohm “bun”
Unul din cele mai proaste sentimente din lumea unui tehnician de reparatii electrocasnice este cel de a comanda o piesa pentru un client, instalarea acesteia, si concluzia ca aparatul tot nu functioneaza. Cresteti riscul de a face o greseala atunci cand nu stiti care masuratori electrice va vor da un raspuns concret pentru situatia cu care va confruntati. Testele “ohm” au pacalit multi incepatori (si chiar si persoane cu experienta).
Daca o componenta are rezultate “proaste” (deschis, sau rezistenta mult mai mare decat specificatiile) la testele de rezistenta, atunci stiti ca este defecta. Dar daca componenta are rezultate bune, inseamna ca trebuie efectuate mai multe teste inainte de a trage o concluzie.
De ce? Masuratorile de rezistenta (sau continuitate) se fac fara a energiza circuitul. Multe sarcini si intrerupatoare pot trece un test de continuitate, insa vor pica atunci cand curentul electric incepe sa treaca prin circuit.
3. Incepeti o reparatie fara un diagnostic preliminar al aparatului electrocasnic
O reparatie care ar trebui sa mearga rapid adesea se opreste atunci cand tehnicianul isi da seama ca fisa tehnica nu insoteste aparatul, sau fisa pe care a descarcat-o in prealabil este pentru modelul gresit, si trebuie sa incerce sa gaseasca o copie online, insa nu are semnal la internet si clientul nu isi poate aduce aminte de parola la WiFi, si asa mai departe. Apoi, in sfarsit gaseste fisa tehnica potrivita, doar pentru a incepe sa se gandeasca o vreme, sa isi pregateasca planul de atac pentru reparatii, si cum sa indeplineasca sarcina pentru ca aparatul sa functioneze.