Fri. Jan 17th, 2025

Am avut oportunitatea sa tin in mana si sa testez multe lansete, in particular la concursurile de pescarit la care de fiecare data se organizeaza si competitie de “fly casting” (tehnica de a arunca snurul de musca). Astfel, unditele se impart in functie de categoria din care fac parte.Pescuit la musca

Clasele le veti identifica inscriptionate pe un bat sau in pliante ori pe siteuri din internet in urmatoarele forme:

  • # – Semnul diez e cel mai des folosit in inscriptiile de pe undite pentru a recunoaste clasa.(Ex: 5 inseamna o lanseta de clasa 5).
  • cl – Pe siteurile ce fac referire la lansete, categoria mai poate fi individualizata prin prescurtarea “cl”. Aceasta individulizare mai poate fi gasita si inscrisa pe lansete aproape de cotor. (Ex.: cl.6 reprezinta o lanseta de clasa 6)
  • AFTM – Este acronimul de la Association of Fishing Tackle Manufacturers si poate fi intrebuintat la exprimarea clasei unei lansete. (Ex:AFTM 4, inseamna un bat clasa 4).
  • Weight – Clasa se mai poate prezenta prin acest termen din limba engleza, ce inseamna greutate.

Nu m-as mira sa mai gasiti si alte forme de ilustrare ale categoriei unui bat insa astea sunt cele mai folosite.

Dimensiunea unei undite se masoara in picioare sau inch.

1 Inch = 2.54 cm, 1 Feet = 30.48 cm, 1 Feet = 12 Inch

In domeniul producatorilor de undite am observat ca se mai incurca picioarele (feet) cu inch insa nu e nicio problema, ce este de remarcat e ca betele sunt de fapt masurate in picioare si anume in feet si e posibil sa fie inscriptionate cu semnul ‘.

Categoriile uzuale in tara noastra sunt intre 0 si 9 maximum 10, nu am auzit ca vreunul sa utilizeze undita mai mare de clasa 10. Aceasta ma gandesc ca s-ar putea intampla rar, in cazul pescuitului la stiuca. In alte tari cele cu deschidere la mare/ocean se utilizeaza si undite de categorii mai mari. In functie de felul de pescuit, gasim urmatoarele genuri de bete:

  • Undite de nimfa
  • Bete de uscata
  • Lansete pentru streamer

In functie de actiunea batului se pot clasifica astfel:

  • Undite rapide (fast)
  • Bete cu actiune moderata (moderate)
  • Lansete cu actiune progresiva sau moi (slow)Clasificare bete pescuit

Dupa aceste clasificari vom auzi cel mai des despre unditele de musca, cateodata imbinate, cum ar fi “Am un bat de nimfa slow”, se va amesteca foarte mult engleza cu limba romana cand vorbim de pescuit la musca artificiala.

Multiplele avantaje ale folosirii cupoanelor de reduceri pentru masini de inchiriat Cluj
Costume de baie atragatoare

By Alin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *